Producenci

Naturalny olejek eteryczny Cytryna 10ml

Wysyłka w: 1 dni
Cena: 37,00 zł 37.00
ilość szt.
Zyskujesz 185 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Kraj pochodzenia: Argentyna/ Chiny

 
 

Naturalny olejek eteryczny cytrynowy to wyjątkowy produkt pozyskiwany z owoców drzewa cytrynowego, znanej botanicznie jako Citrus limon (L.) Burm. Cytryna, zwyczajnie nazywana cytryną właściwą, to gatunek rośliny z rodziny rutowatych (Rutaceae Juss.). Pochodzi z południowo-wschodnich Chin, lecz obecnie jest szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Prawdopodobnie powstała w wyniku skrzyżowania limy (Citrus aurantifolia syn. C. latifolia) z cytronem (Citrus medica). Do Europy trafiła w średniowieczu, a od tego czasu stała się nieodłącznym składnikiem śródziemnomorskiej kuchni.

Aromatyczne Doznania

Olejek eteryczny cytrynowy wyróżnia się wyjątkowo orzeźwiającym i silnie cytrusowym aromatem. Jego zapach to jak promienie słońca w butelce, natychmiastowo poprawiający nastrój i dodający energii. To idealny sposób na przywołanie uczucia świeżości i czystości.

Zastosowania w Aromaterapii

Olejek cytrynowy jest ceniony w aromaterapii za swoje działanie orzeźwiające i poprawiające nastrój. Może pomóc w redukcji stresu, poprawiając koncentrację i dodając pozytywnej energii. Dodaj kilka kropel do kominka aromaterapeutycznego, aby stworzyć relaksującą atmosferę.

Korzyści Dla Skóry

Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym i oczyszczającym, olejek eteryczny cytrynowy może pomóc w utrzymaniu zdrowej skóry. Jest popularnym składnikiem naturalnych kosmetyków do pielęgnacji ciała, dodając blasku i promienistości skórze.

Historia i Rozpowszechnienie

Cytryna, pierwotnie pochodząca z Azji, została rozpowszechniona na całym świecie. Na Bliskim Wschodzie zetknęli się z nią Europejczycy podczas wypraw krzyżowych, a Krzysztof Kolumb prawdopodobnie przyczynił się do jej wprowadzenia do Ameryki podczas swoich wypraw.

Naturalny olejek eteryczny cytrynowy to prawdziwa perełka natury, łącząca w sobie orzeźwiający aromat z korzyściami dla zdrowia i urody. Poznaj moc świeżości i energetyzującego działania tego wyjątkowego olejku.

Działanie

Ma silne własności przeciwzapalne, antyseptyczne i bakteriobójcze, a do tego przyjemny odświeżający zapach – dlatego często jest wykorzystywany w ekologicznych środkach czystości.
Pomaga zwalczyć mdłości spowodowanych ciążą czy chorobą lokomocyjną.
Na skórę działa rozjaśniająco i dezynfekująco.
Ma działanie odtłuszczające – kilka kropli można dodać do szamponu przy włosach tłustych, pomoże je oczyścić i doda blasku. Skutecznie usuwa plamy z naklejek czy żywicy (działa jak rozpuszczalnik).
Uspokaja, łagodzi stany lękowe i zmniejsza zmęczenie umysłowe, działa odświeżająco i stymulująco.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl